Hållbar stadsplanering i Mälarhöjden

Måndagen den 7 oktober 2024, kl. 18.30-21.30 i Mälarhöjdsskolans matsal, Slättgårdsvägen

Mälarhöjdsföreningen bjuder in dig och politikerna i stadsbyggnadsnämnden till en diskussion om hållbar stadsplanering.

Med utgångspunkt från alla pågående och planerade byggprojekt i Mälarhöjden och Hägersten har vi bjudit in alla politiker med plats i stadsbyggnadsnämnden till en fördjupad diskussion mellan medborgare och politiker. Hållbarhet står i fokus.

Vi ska inte bara prata om ett enskilt projekt utan om helheten av byggandet här. Det är målet med detta offentliga möte om utvecklingen av detaljplaner och bygglov för nya bostäder i Hägersten och i Mälarhöjden. Politiker från Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lovat att komma. Från Kristdemokraterna och Socialdemokraterna saknar vi ännu svar.

Moderator vid mötet blir Maja Aase.

Inledare: Tor Edsjö om pågående planering i hela Hägersten, området som sträcker sig från Liljeholmen till Mälarhöjden.

Branterna, Brådstupsparken och expansionen av flerfamiljshus på villatomter blir belysta i korta föredrag av lokala invånare, liksom konsekvenserna för infrastruktur, service, klimat och biologisk mångfald.

Första delen av mötet (18.30-20) blir informativt för alla. Den andra delen (20.15-21.30) blir en diskussion. Politikerna får ordet i dialog med hugade medborgare som vill ställa frågor eller göra egna inlägg.

Bakgrunden till mötets tema är förändrade detaljplaner på flera håll i området, och förslag om att bebygga parker och grönområden. Klimatperspektiv och biologisk mångfald kommer lätt i skymundan. Vidare ger man allt fler rivningslov och bygglov för omfattande flerfamiljshus med 8 – 12 lägenheter på villatomter avsedda för enfamiljshus. Gemensamma behov av infrastruktur och samhällstjänster riskerar att inte bli tillgodosedda vid separata samråd för de skilda projekten. Helhetsgrepp saknas för bostadsplaneringen. Det är några av problemen som vi identifierat. Därför är en fördjupad diskussion nödvändig mellan medborgare och politiker.

Varmt välkommen!